U susret praznicima

Uskoro nam dolazi najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista – Božić. Pored brojnih običaja koji se vezuju za ovaj dan, kao i za Badnji dan koji slavimo dan ranije, ono čemu se pridaje veliki značaj jeste priprema trpeze za Badnji dan i za Božić.

Badnji dan slavimo u krugu porodice i uz posnu trpezu. Neki od recepata koji se tradicionalno spremaju na ovaj dan na području Stare planine jesu pihtije od boba, suve paprike punjene orasima, pasulj, riba i naravno pogača (česnica) koja se običajno lomi od strane ukućana.

Na dan Božića prestaje post i trpeza na ovaj dan izgleda potpuno drugačije. Ono što se na njoj nalazi jeste česnica, suvo voće i jelo od mesa po izboru. Odabir glavnog jela može da padne na klasično jagnjeće ili praseće pečenje, a oni sa više mašte pripremaju neki od ukusnih recepata koje bogata gastronomska tradicija Staroplaninskog kraja nudi. Ovčetina na pari sa krompirićima, gulaš ili podvarak sa suvim mesom su neki od recepata koji se mogu naći na Božićnoj trpezi. Uz to, kao predlog za predjelo i salatu navešćemo proju sa čvarcima, jagnjeću čorbu i trkanicu.

Izbor za pripremu Božićne trpeze je na vama, pa, prijatno 🙂

Povezane vesti

Tradicionalni

recepti

Kuvar izabranih recepata sa Stare Planine.

Pogledajte 50 receptura za pripremu tradicionalnih jela, odabranih sa područja Stare Planine iz Srbije i Bugarske.

Video kuvar

Pogledajte korak-po-korak video vodiče za pripremu tradicionalnih jela sa Stare Planine

Poslednje Vesti