Recepti

Gastronomija Stare planine

U cilju očuvanja tradicije i lokalne gastronomije Stare planine, želeli smo da se upoznamo sa načinom pripreme hrane na ovom području i u tu svrhu prikupljali recepte koji potiču iz ovog kraja. Ideja je da se sačuvaju od zaborava tradicija i običaji, koji su usko povezani sa gastronomijom jednog kraja. Prvi korak ka upoznavanju nekog mesta, njegovih stanovnika i njihovog načina života jeste lokalna kuhinja. Način pripreme hrane je nešto što određuje identitet i kulturu domicilnog stanovništva, a upravo je to način za upoznavanje nekog mesta od strane posetilaca.

Gastronomiju Stare planine karakteriše pre svega upotreba malog broja jednostavnih sastojaka, a dobijeni rezultat je ukusno jelo koje budi sva čula. Jednostavnost pripreme i korišćenih sastojaka upućuje na skroman način života na području Stare planine u davnim vremenima, kada su siromaštvo i nemaština bili protkani u svakoj pori tadašnjeg društva. Ipak, lokalni stanovnici ovog kraja su bili dovitljivi, te su inspirisani idejom o ukusnom jelu iznedrili niz jednostavnih, a ukusnih recepata.

U svrhu realizacije ove ideje, a na osnovu dostavljene inicijalne liste recepata (25 recepata iz Srbije i 25 recepata iz Bugarske), razradili smo detaljan opis za svaki od 50 recepata. Posetili smo mesta odakle recepti potiču i u kontaktu sa lokalnim proizvođačima, ugostiteljima i stanovnicima mesta, dobili smo informacije o tome kako se svako jelo priprema na lokalu. Cilj putovanja i posete mestima porekla odabranih recepata jeste upravo utvrđivanje pravilnog postupka i ispravnosti korišćenih sastojaka.

Recepti su, dakle, prikupljeni na lokalu, prilagođeni, sistematizovani u listu recepata sa odgovarajućim sadržajem; Izvršena je prezentacija zaključaka projektnom timu i adaptacija liste recepata na osnovu komentara projektnog tima; Radili smo sa obe zemlje članice (Srbija i Bugarska) i osigurali razumevanje na srpskom i bugarskom jeziku.

50 najboljih recepata

Gastronomija Stare planine

Tradicionalni

recepti

Kuvar izabranih recepata sa Stare Planine.

Pogledajte 50 receptura za pripremu tradicionalnih jela, odabranih sa područja Stare Planine iz Srbije i Bugarske.

Video kuvar

Pogledajte korak-po-korak video vodiče za pripremu tradicionalnih jela sa Stare Planine

Poslednje Vesti