Kulinarsko umeće na Staroj planini

U cilju očuvanja tradicije i lokalne gastronomije Stare planine, želeli smo da vas upoznamo sa načinom pripreme hrane na ovom području.

Ideja je da se sačuvaju od zaborava tradicija i običaji, koji su usko povezani sa gastronomijom jednog kraja. Prvi korak ka upoznavanju nekog mesta, njegovih stanovnika i njihovog načina života jeste lokalna kuhinja. Način pripreme hrane je nešto što određuje identitet i kulturu lokalnog stanovništva, a upravo je to način za upoznavanje nekog mesta od strane posetilaca.

Gastronomiju Stare planine karakteriše pre svega upotreba malog broja jednostavnih sastojaka, a dobijeni rezultat je ukusno jelo koje budi sva čula. Jednostavnost pripreme i korišćenih sastojaka upućuje na skroman način života na području Stare planine u davnim vremenima, kada su siromaštvo i nemaština bili protkani u svakoj pori tadašnjeg društva. Ipak, lokalni stanovnici ovog kraja su bili dovitljivi, te su inspirisani idejom o ukusnom jelu iznedrili niz jednostavnih, a ukusnih recepata.

Danas vam predstavljamo Belmuž, nesvakidašnje jelo koje se priprema od mladog ovčijeg ili kravljeg sira i kukuruznog brašna. Služi se sa jogurtom ili kiselim mlekom. Jednostavna priprema, ukusan doručak 🙂

Prijatno 🙂

Povezane vesti

Tradicionalni

recepti

Kuvar izabranih recepata sa Stare Planine.

Pogledajte 50 receptura za pripremu tradicionalnih jela, odabranih sa područja Stare Planine iz Srbije i Bugarske.

Video kuvar

Pogledajte korak-po-korak video vodiče za pripremu tradicionalnih jela sa Stare Planine

Poslednje Vesti